Sazvežđe Zmijonoše

Sve što se tiče natalne astrologije -- aspekti, znakovi, planete, kuce, fiksne zvezde, stepeni, središnje tačke, arapske tačke.
Post Reply
AstroDul
Site Admin
Posts: 224
Joined: Thu Jan 01, 1970 2:00 am

Sazvežđe Zmijonoše

Post by AstroDul » Mon Mar 05, 2007 11:58 am

Onda ja imam još pitanja!
Kakav je Vaš stav o 13. astrološkom znaku, Zmijonoši? Jer ako on zaista postoji, onda to u mnogome menja klasična tumačenja.
Na nebu ima 200-300 sazvežđa, a mi se u astrologiji bavimo samo sa onih 12 koja se nalaze u ravni ekliptike, a to je ravan prividnog Sunčevog kretanja oko Zemlje. Broj 12 je mnogo zgodan, 1x12, 2x6, 3x4, 4x3 i sve to ima neku simboliku i unutrašnju logiku, dok sa brojem 13, koji je i prost broj, nema mnogo šta da se radi. Lakše je raditi sa 12 sazvežđa nego sa 13, a to se u praksi izvršilo tako što se postojanje Zmijonoše ne spominje ali se znak Škorpije, na čijem kraju se Zmijonoša nalazi, uzima kao simbol čak tri različe životinje, škorpije, ptice Feniks i orla. Osim toga, Škorpija vlada insektima i zmijama, pa se i tu otkriva uticaj Zmojonoše...

Sve u svemu, postojanje 13-og znaka običnog astrologa ne uznemirava. Suština je da je horoskop, odnosno natalna i sve ostale karte, samo matematički model kosmosa, a mi biramo kojim modelom, tj. instrumentom ćemo se služiti.

Šta je to Sideralni horoskop? Znam za pojam "sideralno vreme" i znam šta predstavlja. Nadam se da se nisam nepravilno izrazila, jer sam od astrologa čula da se i ta vrsta horoskopa radi, ali se nisam upuštala u detalje. I šta taj horoskop predstavlja? Kako se tumači?
Isti odgovor važi i za sideralni horoskop. Ne mogu vam sada pisati o tome, uzmite bilo koju knjigu o osnovama astrologije ili tražite na Internetu "sidereal astrology" pa ćete videti. Neki sviraju klavir, neki gitaru, neki drombulje, ali sve su to samo instrumenti -- da li prave lepu muziku, to je pitanje svih pitanja!
Uz Vas ću još početi i ja da se ozbiljno bavim astrologijom, ali moram priznati da je vrlo interesantno!
Pa i to je jedan od ciljeva ovog foruma, samo izvolite, bavite se astrologijom kad vas već toliko vuče!
Last edited by AstroDul on Tue Mar 06, 2007 8:23 am, edited 1 time in total.

Dijana
Posts: 36
Joined: Mon Feb 26, 2007 3:42 pm
Location: Beograd

Post by Dijana » Mon Mar 05, 2007 8:29 pm

Svaki astrolog ima pravo da od mnoštva simbola odabere one koje će koristiti. Horoskop je samo instrument, ne cilj, a ako astrolog klijentu da dobro uputstvo za budućnost, klijentu bi trebalo da je svejedno kako je to astrolog izveo.

Tu ste u pravu! Nego kad znam da postoji toliko parametara u astrologiji, samo mi se nameće pitanje da bi možda mnoge stvari mogle da se kažu preciznije. Mislim, ako bi se sve uporedilo, poklopilo...

Ali kao što rekoste, to bi bio beskonačan posao.
Broj 12 je mnogo zgodan, 1x12, 2x6, 3x4, 4x3 i sve to ima neku simboliku i unutrašnju logiku, dok sa brojem 13, koji je i prost broj, nema mnogo šta da se radi.
Ovo je matematički zaista tačno i logično. Vi kao matematičar ste to zaista tako objasnili. Ali opet, neki astrolozi to mistifikuju!

Te informacije o 13. znaku i jesam pokupila na jednom drugom astrološkom forumu (vrlo poznatog astrologa). Čak je rečeno da kad se to bude dokazalo, promeniće dosadašnja tumačenja horoskopa. Potpuno je drugo objašnjenje dato. Zato i unosi zabunu!

Ali izgleda je to tako! Svako daje neka druga tumačenja...

Isto kao što rekoste da astrologija teško može da odredi čas smrti. A na tom istom forumu kaže da može i to vrlo precizno!

AstroDul
Site Admin
Posts: 224
Joined: Thu Jan 01, 1970 2:00 am

Zmijonoša

Post by AstroDul » Mon Mar 05, 2007 11:56 pm

Te informacije o 13. znaku i jesam pokupila na jednom drugom astrološkom forumu (vrlo poznatog astrologa). Čak je rečeno da kad se to bude dokazalo, promeniće dosadašnja tumačenja horoskopa. Potpuno je drugo objašnjenje dato. Zato i unosi zabunu!
Kako nastaje astrologija? Idealno, tako što astrolozi proučavaju natalne i druge karte, porede ih sa stvarnim događajima i izvlače zaključke i iskustva. Na primer, 26 stepen Škorpije je anus (čmar) i u stotinu relevantnih horoskopa, taj stepen znači taj isti deo tela, potpuno je svejedno da li je kraj Škorpije u "Škorpiji" ili u "Zmijonoši" -- pripadnost znaku uopšte i nije bitna, jer to nismo ni proučavali.

Još jednom, sazvežđa ima na stotine, a mi astrolozi biramo koja ćemo da koristimo.

Post Reply