Na nebu ima 200-300 sazvežđa, a mi se u astrologiji bavimo samo sa onih 12 koja se nalaze u ravni ekliptike, a to je ravan prividnog Sunčevog kretanja oko Zemlje. Broj 12 je mnogo zgodan, 1x12, 2x6, 3x4, 4x3 i sve to ima neku simboliku i unutrašnju logiku, dok sa brojem 13, koji je i prost broj, nema mnogo šta da se radi. Lakše je raditi sa 12 sazvežđa nego sa 13, a to se u praksi izvršilo tako što se postojanje Zmijonoše ne spominje ali se znak Škorpije, na čijem kraju se Zmijonoša nalazi, uzima kao simbol čak tri različe životinje, škorpije, ptice Feniks i orla. Osim toga, Škorpija vlada insektima i zmijama, pa se i tu otkriva uticaj Zmojonoše...Kakav je Vaš stav o 13. astrološkom znaku, Zmijonoši? Jer ako on zaista postoji, onda to u mnogome menja klasična tumačenja.
Sve u svemu, postojanje 13-og znaka običnog astrologa ne uznemirava. Suština je da je horoskop, odnosno natalna i sve ostale karte, samo matematički model kosmosa, a mi biramo kojim modelom, tj. instrumentom ćemo se služiti.
Isti odgovor važi i za sideralni horoskop. Ne mogu vam sada pisati o tome, uzmite bilo koju knjigu o osnovama astrologije ili tražite na Internetu "sidereal astrology" pa ćete videti. Neki sviraju klavir, neki gitaru, neki drombulje, ali sve su to samo instrumenti -- da li prave lepu muziku, to je pitanje svih pitanja!Šta je to Sideralni horoskop? Znam za pojam "sideralno vreme" i znam šta predstavlja. Nadam se da se nisam nepravilno izrazila, jer sam od astrologa čula da se i ta vrsta horoskopa radi, ali se nisam upuštala u detalje. I šta taj horoskop predstavlja? Kako se tumači?
Pa i to je jedan od ciljeva ovog foruma, samo izvolite, bavite se astrologijom kad vas već toliko vuče!Uz Vas ću još početi i ja da se ozbiljno bavim astrologijom, ali moram priznati da je vrlo interesantno!